Britanicul Ali Imran, condamnat la șapte ani de închisoare în legătură cu moartea regizorului Cristian Nemescu și a altor două persoane, este vinovatul exclusiv în cazul producerii accidentului, potrivit motivării instanței Judecătoriei sectorului 5 București. În continuarea motivării, judecătorii rețin că, potrivit rapoartelor de necropsie existente la dosarul cauzei, moartea celor trei pasageri ai autoturismului Dacia Logan, lovit în plin de mașina condusă de Imran, a fost una violentă, din cauza leziunilor provocate la impact.
Magistrații mai arată că, potrivit primului raport de expertiză tehnică, dispus în cursul urmăririi penale, privind stabilirea dinamicii și a posibilităților tehnice de evitare a accidentului, locul impactului a fost la patru metri și jumătate după marcajul pietonal, că starea de pericol potențial a fost creată de Imran, "care rula cu o viteză de cca. 113 Km./h", la fel ca și starea de pericol iminent, pentru faptul că britanicul "a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului electric". Imran a contestat acest prim raport, motiv pentru care, prin Ordonanța 6899 din 23 noimebrie 2006, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au dispus efectuarea unei noi expertize tehnice. Al doilea raport de expertiză a arătat că starea de pericol potențial a fost creată de Imran pentru că rula cu o viteză de 116 km și că starea de pericol iminent a fost creată tot de acesta, pentru pătrunderea în intersecție pe culoarea roșie a semaforului.
Judecătorii au mai ținut cont, la luarea deciziei de a-l condamna pe Imran la șapte ani de închisoare, și de faptul că acesta a încercat să "minimalizeze conținutul acțiunilor sale sau să inducă în eroare organele de cercetare" prin afirmația sa că semaforul era galben. Instanța arată că pasajul de mai sus, din declarația lui Imran, este contrară tuturor celorlalte declarații de martori.
Imran a fost condamnat în 18 decembrie 2007, instanța găsindu-l vinovat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui autovehicul neînmatriculat, urmând ca, după executarea pedepsei principale, să fie expulzat din România. Totodată, instanța a dispus ca britanicul să plătească 28.000 de lei daune morale părților civile din dosar și câte jumătate de milion de lei daune morale către Elena Violeta Rațuș, Ștefan Corneliu Arustei, Erica și Octavian Nemescu, Horia Toncu și Elena Traian. Decizia a fost atacată cu apel la Tribunalul București.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro